Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Hijyenik Olabilir?
Onlar kimi zaman çocuğumuzdan ayırmadığımız birer aile üyesi, kimi zaman ise yalnızlığımızı paylaştığımız bir kara gün dostu, bazen de dış alanlarda bize eşlik edip yeni yerler keşfettiğimiz bir yol arkadaşlarıdır. Hayatımızdaki konumları ne olursa olsun, evcil hayvan beslemek ve yaşamı bu sevimli dostlarımızla paylaşmak harika bir duygudur.
Fakat bir evcil hayvan bakmak, aynı zamanda ona karşı ciddi sorumluluk taşımak demektir. Tıpkı insanlar gibi onların da hayat standardını belli bir düzeyde tutmak için temel ihtiyaçları vardır. Bu gereksinimlerin en önemlilerinden biri de asgari hijyen koşullarının sağlandığı temiz bir yaşam alanına sahip olmaktır.
Bu nedenle “Evcil hayvan bakımı nasıl yapılır?” sorusuna verilen yanıtlar genellikle temizlikle ilgilidir. Bu noktada tüy sorunundan tutalım da evcil hayvan bakım ürünleri seçimine dek uzanan uzun ince bir yol bizi bekler. Öyleyse, evcil hayvan bakımı ile ilgili ipuçlarına bir bakalım.
Bir de derde dert olan o tüyler olmasa…
Hangi evcil hayvanı beslerseniz besleyin, emin olun ki evinizde sizi en çok uğraştıracak iş bu sevimli arkadaşın tüyleri olacaktır. Özellikle kedi ve köpeklerde sıkça görülen bu durum, bazı dönemlerde her zamankinden daha da fazla olabilir. Bir de üstüne sevimli dostumuz zaten hareketli bir kişiliğe sahipse, iş daha da zorlaşabilir. Hâliyle tüylerini düzenli olarak toplamanız olmazsa olmazdır. Bunun için tüylere özgü bir tarak alıp işe koyulabilirsiniz. Ayda bir özel şampuanla yıkarsanız tüyleri daha bakımlı bir görünüme kavuşacak ve ölü tüyler de etrafa daha az dökülecektir.
Gerek aylık banyolardan sonra, gerekse de rutin temizlikleri sırasında tüylere ve patilere çok dikkat etmeniz gerekir. Bu açıdan üzerlerindeki kir ve çamurla mücadele etmek için evcil hayvan temizleme havlularından yararlanabilirsiniz. Alkol ve paraben içermeyen evcil hayvan bakım ürünleri arasındaki bu havlular, sizin için mükemmel bir yardımcı olacaktır.
Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı; peki, ya koli bandı?
Atalarımız “Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir askeri, bir asker bir savaşı bir kurtarır” demişler. Bu sözde kayda değer bir haklılık payı olduğunu söylemeliyiz. Çünkü küçük ve basit gibi görünen ayrıntılar pek çok soruna çözüm olabilir. Öyle ki bu durum evcil arkadaşlarımızın bakımında bile geçerlidir. Bir diğer etkili yol da evdeki halıların ve oturma gruplarının tüy toplamayan kumaştan seçmeye özen göstermektir. Dostunuzun tüylerini düzenli olarak fırçalamayı ve biliyorsanız kendiniz ama bilmiyorsanız bir pet kuaföre götürüp tüylerinin belli miktarda kırpılmasını da ihmal etmemelisiniz.
Koku deyip geçmeyin
Öte yandan, bu güzel canlılarla paylaştığınız evde bir koku fark ederseniz, bu iyi bir ipucu sayılabilir. Eğer evinizde kötü kokular, hele hele evcil hayvanınız tuvalet eğitimi almış olmasına rağmen, yayılmaya başlamışsa bir şeyler ters gidiyor demektir.
Bu gibi durumlarda hemen aksiyon almanız gerekir. Örneğin; kedi besliyorsanız kumunu daha sık değiştirmeyi deneyin ve kum yatağını düzenli olarak dezenfekte edin. Bahsettiğimiz konu köpekler için de benzer şekilde gelişir. Köpeğinizi 3-4 haftada bir yıkamanız hâlinde, doğal kokusunun evi basmasını önleyebilirsiniz. Elbette bütün bunları yaparken kendi önleminizi de alıp maske ve eldiven giymeyi unutmamalısınız.
Kötü kokular çoğu zaman evcil hayvanın, özellikle tuvalet eğitimi almamışsa, tuvaletini olur olmaz bir yere yapmasından kaynaklanır. Bu durumla karşılaşırsanız yapacağınız ilk iş, evcil hayvanınızın tuvaletini yaptığı yeri eski bir havlu veya bezle örtmeniz olmalıdır. Örtü sıvıyı emdikten sonra hayvan dostu bir temizlik maddesi kullanarak ılık suyla temizliği yapın. Aynı durumun tekrarlanmaması içinse söz konusu alanı sirke veya deterjanla ovalama işlemine geçin. Böylece evcil hayvanınızın oraya tuvaletini yapma riski azalacaktır.
Etrafın dağılmadığı bir beslenme saati mümkün!
Elbette işin bir başka tarafını da beslenme oluşturuyor. Tıpkı insanlar gibi, evcil hayvanların da en temel iki ihtiyacından biri barınmak ise öteki yeterli gıdayı almaktır. Fakat bunun da hijyenik açıdan getireceği bazı yükler söz konusu olabilir. En güzel mamayı kaba doldurup iştahla yemesini beklediğiniz dostunuz beslenme saatinde yemeğini çevreye saçarsa, işiniz var demektir.
Böyle bir durumda kirliliği en aza indirmek için evcil hayvan bakım ürünleri imdadınıza yetişecektir. Özel olarak üretilen mama kabı altı örtülerinden yararlanmak iyi bir seçenek olabilir. Buna ek olarak, mama ve su kabı olarak kullandığınız kap kacakları sıcak suda ve sabunla birlikte yıkamayı da atlamayın.
Kuşkusuz ki evcil hayvan bakımında dikkat edilecek noktalar bunlarla sınırlı değildir. Çünkü bir canlıyla yaşamaya karar vermek, aynı zamanda ona sıcak ve sağlıklı bir yuva vermek adına verilmiş bir sözdür. Yaşamda verdiğimiz önemli kararlardan olan evcil hayvan besleme konusunda kendinizden eminseniz; buradaki ipuçları başlangıçta size yol gösterici olacaktır.